Krónika
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

2006. június 24.
Országos Történelmi Íjásztalálkozó és Verseny2006. március 15.
Noszvaj
A Noszvaji Lövészklub az 1848/49-es forradalom évfordulója alkalmából rendezett lövészversenyt. Az Egri Vitézlő Oskola és a Lenkey Lövészklub a meghívásukra vett részt a vetélkedésen. Több mint 30 fő teljesítette a feladatokat, melyből 13-at adtak az Oskolások. Három versenyszám volt: kispuska (50m), légpuska (12m), íjászat (30m). A kispuska-versenyben az első három helyezett a noszvajiak közül került ki, a legjobb eredményt a vitézek közül Berecz Mátyás (68 köregység), Koós Péter László (63 köregység) és Barta Balázs (62 köregység) érte el. Íjászatból az első helyezett noszvaji versenyző lett (féltávról leadott lövésekkel), 2. Urbán János, a 3. pedig Barta Balázs. Légpuskával Koós Péter László, Zsolczai Dávid, 6/6, Szászi Ágnes, és Bátori Judit érték el a legmagasabb pontszámot. A rendezvényt végül ebéd és eredményhirdetés zárta.


2006. április 02.
Sárospatak
A Magyar Nemzeti Múzem Rákóczi Múzeumának bástyaátadó ünnepségen tartott viselet- és fegyverbemutatót az egyesület. Számunkra is nagy öröm volt látni, milyen szépen felújították a vár délnyugati sarokbástyáját a kazamatával együtt. A bástya alatti területen még egy történelmi játszópark is helyet kapott, hogy a legkisebbek is kedvet kapjanak a várlátogatáshoz. Bárcsak több ilyen példáról adhatnánk hírt! Az ünnepség után az Oskola vitézei megtekintették a sárospataki múzeumot és annak kiállításait. Szavakkal leírni nem lehet, milyen magasztos érzés kerített minket a hatalmába, mikor annál az erkélynél állhattunk, melynek kulcsszerepe volt Balassi Bálint 1 napos várkapitányságának megdöntésében. Balassiról szóló darabunkban már számtalanszor játszottuk újra a történteket és most ott állhattunk az eredeti helyszínen. További érdekesség, hogy a kiállításban láthattuk azokat a kriptaleletből származó ruhadarabokat, melyek szabásmintái alapján öltözeteink készülnek.


2006. április 07-10.
Salzburg (Ausztria)
Az Agria TáncSport Egyesület a Külügyminisztérium támogatásával hagyományteremtő céllal szervezett utat az ausztriai Salzburgba, a magyar kultúra népszerűsítésére. Megkeresésüket igen nagy megtiszteltetésnek vettük és szívesen kapcsolódtunk be a programok megvalósításába. Mozart szülővárosának több pontján tartottunk meg az előadásokat. Ezeken az Agria TSE történelmi és modern táncokat adott elő, a Tribelly csoport hastáncokat mutatott be, a Vitézlő Oskola pedig ízelítőt adott a török kori harcászatból, valamint fegyvertechnikai bemutatókat tartott. Az utolsó napon „magyar vacsorával” vendégeltük meg a helyi táncegyesület tagjait, melyen jellegzetes haza ételeket és borokat kóstolhattak kedvükre, megismerkedve a magyar ízvilággal. A bemutatkozást nagy siker kísérte, és felejthetetlen emlékekkel tértünk haza.


2006. május 11-15.
Würtzburg (Németország)
A tavalyi év során kialakított nemzetközi kapcsolat immár hivatalos formát öltött. A Vitézlő Oskola és a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége Heves megyei szervezetének képviselői együttműködési megállapodást írtak alá a Német Tartalékos Szövetség (Verband der Reservisten der Deutschen Bundeswehr e.V.) Unterfranken megyei vezetőivel. A kölcsönös tapasztalatcsere és segítségnyújtás terén azóta már meg is történt az első fontosabb esemény, melynek során a német fél egy jótékonysági akció keretében egy teherautónyi ruhát ajánlott fel egy egri szakiskola nehezebb körülmények közt élő diákjainak.


2006. május 13.
Erdőtelek
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, az International Police Association Hevesi Szervezete, és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület az erdőtelki Pintér-tanyán rendezte meg hagyományos Rendőr-majálisát. A rendezvényen közel 1500 néző élvezhette a színes programokat, köztük a Vitézlő Oskola fegyverbemutatóját. Azt követően az érdeklődő fiatalok számára íjászati lehetőséget biztosítottunk.


2006. május 13.
Domoszló
Az Oskola 7 fővel képviseltette magát a Domoszlói Örökség Kulturális Egyesület íjász hegyiversenyén. A 8 km-es túrát teljesítve 12 pályán adták le lövéseiket. Több mint 100 nevező közül Oláh Tibor 4. lett felnőtt kategóriában, az ifi versenyzők között pedig Barta Balázs szintén a 4. helyezést szerezte meg. Egyedül az egri vitézek csinálták végig a versenyt korhű viseletben.


2006. május 17-23.
Guérande (Franciaország)
A Megyei Közgyűlés támogatásával utazhattunk ki a franciaországi Guérande-ba. A Loire-Atlantique megyei városban egy fantasztikus középkori fesztiválon, a Fete médiévale-en vettünk részt. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a rendezvényen szűkebb hazánkat – Heves megyét – képviselhettük hivatalosan. A bemutatók és felvonulások mellett Guérande polgármestere is fogadást adott a messziről érkezett csapatnak.


Az Úr kegyelméből Véget ért hát a 2005. esztendő is! Vitézeink ezen idő alatt temérdek ütközetben vettek részt az ország minden táján - sőt! - határainkon kívül is! Sok helyen bizonyíthatták rátermettségüket, bizonyítékai ennek a győztes csatákból hozott fejedelmi trófeák... Minden tisztelet őket illeti, hiszen emberfeletti teljesítményt végeztek. És hogy veszendőbe ne menjen tettük emléke, álljon itt egy rövid memorandum jelentősebb cselekedeteikről az utókor számára!


2005. április 21-25.
Erdély, Sepsiszentgyögy
Meghívásra vettünk részt a Szent György Napi Fesztiválon, s mutattuk be két színdarabunkat a város főterén felállított színpadon, több ezres tömeg előtt. Elsőként Dobó István egri várkapitánnyá válásának történetét meséltük el, majd Balassi Bálint életének négy - kevéssé ismert - eseményét vittük színre. Keveseknek lehetett olyan felemelkedett érzésben része, mint az ott szereplőknek a bemutató végén. Hatalmas tapssal és üdvrivalgással köszönte meg a hálás közönség a részvételünket, melyet természetesen fellépti díj nélkül vállaltunk. Futásfalván - egy kicsiny településen - vendégül látta egy család az egész csapatot. Hála és köszönet érte ezúton is! Hazafelé meglátogattuk Csíksomlyón a Mária kegyhelyet, Orbán Balázs sírját Szejkefürdőn, Tamási Áron síremlékét Farkaslakán, valamint megálltunk a kolozsvári Mátyás szobornál. Bárcsak több időnk lett volna, hisz olyan győnyörű a táj és olyan elevenen él még a múlt!


2005. június-szeptember
Historia Agriensis
A nyár folyamán a város garantált turisztikai programjaként minden csütörtökön 18 órától, a Dobó-téri színpadon mutattuk be Historia Agriensis című darabunkat. A Minorita templom harangjátékára (Balassi) vette kezdetét az előadás, melyben humoros formában játszottuk el, miként is történhetett Dobó István Eger várába érkezése.


2005. június 25.
VIII. Országos Történelmi Íjászverseny
A Dobó István Vármúzeum területén tradícionális íjászattal foglalkozó amatőr sportolók számára szerveztünk országos megmérettetést, immár nyolcadik alkalommal. A részvétel feltétele az íj típusának megfelelő történelmi ruházat volt. Közel száz versenyző adott tanúbizonyságot képességeiről 7-7 különböző lőpályán, mindezt megközelítőleg 4-5000 néző előtt. A lebonyolításban együttműködő partnerünk volt - a helyszínt biztosító Vármúzeum mellett - a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete is. A nemes vetélkedés az Eger MJV Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg, melyet ezúton is köszönünk!


2005. július-október
Bornemissza Gergely-emlékműsor
Bornemissza Gergely "deák" halálának 450. évfordulója alkalmából dramatizált hadijátékot adtunk elő az év folyamán több alkalommal is az egri várban. Fő célunk volt a méltó megemlékezés és hogy a kiváló katonával kapcsolatban eloszlassunk néhány történelmi tévhitet. Ilyen például, hogy az 1552-es török ostrom idején a várban harcoló Bornemissza egy fiatal fiú lett volna, amilyennek Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regénye is ábrázolja. A valóságban a "deák" jelző iskolázott emberre, pallérozott emberre utal, nem pedig zsenge életkorára. Meg kell még említeni, hogy az oszmánok felett aratott diadal idején Bornemisszának már felnőtt fia van. A félreértést az okozhatta, hogy bizonyítottan hat(!) Bornemissza Gergely élt a XVI. század közepén és Gárdonyi kutatása során egy másikkal tévesztette össze. A bemutató alkalmanként 40-50 szereplővel, látványos pirotechnikai elemekkel, és Csabai András jóvoltából verses narrációval került előadásra. Társadalmi munkában nagyszabású díszletek készültek a műsorhoz. A színdarabot körülbelül 10000, a várba látogató vendég láthatta.


2005. július 23-31.
Végvári Vígasságok
Az immár kilencedik alkalommal megrendezett történelmi fesztivál első hétvégéje a Katonai Hagyományőrzők Országos Találkozója és Versenye jegyében telt el. A megmérettetés szervezését komoly szakmai felkészülés előzte meg, hiszen a szintén ez évben életre hívott Virtus Militaris Hagyományőrző Szövetség volt hivatott a társszervezésre a Vármúzeum mellett. Ehhez szakmai segítséget nyújtott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is. Az első szárnypróbálgatások voltak ezek, természetes hogy nem ment probléma nélkül minden. De szerencsére a Vígasság első két napja - nevéhez méltón - jó hangulatban telt el és eredményesen zárult. A hibákból pedig okulni kell és legközelebb kikerülni azokat. Az Oskola tagjai kardvívó versenyben (kombat) és szablyavívásban (koreográfia) egyaránt első helyet értek el. Mindezek mellett sajnos első alkalommal fordult elő, hogy összesített listán nem kerültünk dobogós helyre... Bár nem szégyen jobbaktól vereséget szenvedni, de megígérhetem, hogy jövőre ismét ott leszünk!


2005. augusztus 1-10.
Egri Csillagok musical
A Gárdonyi Géza Színház színművészeivel együtt dolgozva - immár harmadik alkalommal - sikerült színre vinnünk a Várkonyi-Béres szerzőpáros által írt musicalt. A darabban az egyesület tagjai a kaszkadőr és haditorna feladatokat kivitelezték. Embert próbáló feladat volt ez mindannyiunk számára, hiszen napokon keresztül zajlottak a próbák, sokszor az éjszakába mélyen belenyúlóan. Mindezt nagyon nehéz munka és család mellett felvállalni... A résztvevők maximális teljesítményt nyújtottak és ezt a nézők illően meg is köszönték, mikor felállva tapsolták meg a szereplőket.


2005. augusztus 11-15.
Némtország, Siegen
A Club Europa nemzetközi ifjúsági tábor meghívására 7 tagunk a Dobó István Vármúzeumot és az Eger Vára Barátainak Körét is képviselve vett részt a szervezet siegen-i találkozóján. Az utazás költségét a Dobó István Vármúzeum vállalta magára, a szállás költségét a Vitézlő Oskola, az ellátást pedig a szervező fél állta. Az utóbbival mindenki maximálisan elégedett lehetett - ilyen bőséges, kiadós és finom hadtáppal még sehol sem találkoztunk. Európa szinte összes országa képviseltette magát az angoloktól a lengyelekig valamint a spanyoloktól a törökökig. Már a második nap osztatlan sikert értünk el bemutatkozásunkkal. Nem kevéssé köszönhetjük ezt Berecz Mátyás szakmai alelnöknek, aki a viselet és fegyverbemutatót angolul tartotta meg. Az egyetlen problémát az időjárás okozta: szinte végig esett az eső és nagyon hideg volt. Sátrakban voltunk elszállásolva, tábori körülmények között. Senki sem volt felkészülve ilyen mostoha időjárásra, ezért a szervezők hálózsákokat, pokrócokat, matracokat és meleg ruházatot kértek a helyiektől. A végén még katonai ellátmány is érkezett a táborlakóknak!2005. augusztus 27.
Budapest Parádé
Fontosnak tartom hogy szót ejtsek erről az eseményről is, hiszen az egyesület életében komoly változásokhoz vezetett és finoman szólva is kérdéses a megítélése. A Budapest Parádé szervezői keresték fel az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó hét magyar várost, hogy vegyenek részt a rendezvényükön. Szándékaik szerint az elektronikus zenei fesztivált összművészeti találkozóvá alakították volna, ezért a felkérés. Eger a kultúrális főváros projekt és a Nagy Könyv vetélekdő kapcsán az Egri Csillagokra építette az image-ét, arra gondolva hogy ezek erősíthetik majd egymást. Ily módon a Vitézlő Oskola szervesen kapcsolódott az önkormányzat által elképzelt programba. A felkérést az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kultúrális és Idegenforgalmi Bizottságától kaptuk, melyet nem utasíthattunk vissza. Nyomatékosan jeleztük feléjük, hogy a Budapest Parádé nem az a rendezvény, amin a Vitézlő Oskolának helye lenne és ezt a mai napig így gondoljuk. Viszont nem tehettük meg a várossal szemben, hogy visszautasítjuk a felkérést ezért megkötöttük a szerződést dr Nagy Imre polgármesterrel. Az egyesület vívójeleneteket adott elő Eger kamionján, a Raksi Mandala hastánccsoport műsorát időközönként felváltva, a szünetekben jelenlétünkkel járultunk hozzá a város megjelenéséhez. A Felvonuási téren előadtuk a Historia Agriensis című darabunkat, majd a Gárdonyi Géza Színház művészeivel közösen az Egri Csillagok című musicalt. Ezután a Kerekes együttes adott koncertet gyimesi és moldvai csángó népzenéből. Az Oskola tagjai a fellépést követően összepakolták a felszereléseket, visszamentek egy közeli épületben kialakított öltözőhöz, ott megvárták a rendezvény végét, majd hazaindultak. Az elnökség álláspontja, hogy ellentétben mások véleményével ez nem egy khmm.. "melegfesztivál". A kilátogató 600.000 ember között mindenféle korú, nemű, képzettségű, illetve foglalkozású előfordul. Gyerekeket és időseket éppúgy láttunk, mint családokat. Talán mert egy ingyenes rendezvényről van szó és mivel sokan nem engedhetik meg maguknak hogy színházba, múzeumba látogassanak, inkább ezt választják. Mert még ez is jobb, mint a négy fal között a panelban... Mi alternatívát kívántunk nyújtani és úgy érezzük ez sikerült is. Sokan nézték meg a produkciónkat és ami szintén fontos: elejétől a végéig... Lekötötte őket és tetszett nekik, bár közel sem volt olyan hangulata, mint egy történelmi közegben. Kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek a nézőktől, rengetegen érdeklődtek hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk, hol lehet ezt még látni, stb. Úgy érezzük, hogy a körülményekhez képest a legjobb lehetőséget választottuk.
A rendezvényért kapott fellépti díjat az utolsó fillérig a székelyföldi árvízkárosultakhoz szervezett jótékonysági úthoz használtuk fel.2005. szeptember 9-11.
Erdély, Kézdivásárhely
Az áprilisi nagy sikerű fellépést követően kerestek fel minket és kaptunk felkérést a Vásárhelyi Vígadalomra. Sajnos a természet közbeszólt és a rendezvény előtt hatalmas árvíz pusztított a Kárpát-medence több táján, így azon a vidéken is, ahova meghívásunk szólt. Az utat az erdélyi árvízkárosultaknak ajánlottuk fel. A bemutatóért fellépti díjat nem kértünk és a többszázezres útiköltséget is a Vitézlő Oskola vállalta magára. Az indulás előtt jótékonysági akciót szerveztünk Egerben. Két bemutatót tartottunk az indulást megelőzően a Dobó-téren, amin adományokat gyűjtöttünk bajba jutott nemzettársaink számára. A lezárt, lepecsételt urnába még a Kárpátia koncerten és a vasárnapi szentmisén is lehetett felajánlásokat elhelyezni. Az összegyűlt ruhákat, pokrócokat, takarókat és a pénzadományt Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen adtuk át a városvezetésnek. A pénzadományt a Kézdivásáhely melletti Sárfalva telelpülés helyreállítási munkálataira fordítják. Megérkezésünk estéjén két bemutatót tartottunk Vásárhely főterén, az összegyűlt nézősereg nagy örömére, majd másnap Torján vettünk részt a világ legnagyobb székelykapujának avatóünnepségén. Vitézlő öltözetben, szablyával az oldlunkon, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem zászlaja alatt menetelhettünk át alatta. A ceremóniát követően a helyiek megvendégeltek minket, nem is akárhogy! A finom ebéd és egy kis lovaglás után a torjaiak számára is bemutattuk színdarabunkat, melyet kitörő lelkesedés követett. Megrendezték a helyi erős ember vetélkedőt, ahol csapatunk kötélhúzásban összemérte az erejét a helyiekkel. Bár elsőre nem sok esélyt adtam magunknak, hiszen átellenben csupa megtermett, fizikai munkához szokott favágó volt, nálunk meg sok fiatal. Mégis sikerült jó ideig kitartani - talán kicsit még el is tudtuk őket mozdítani magunk felé! Másnap reggeli után még megálltunk egy utolsó pálinkára a vendéglátónkkal, majd elindultunk hazafelé, olyan élményekkel gazdagabban, mi csak keveseknek adatik meg. Ebédre megálltunk Torockón. Terveztük, hogy megmásszuk e hegyet, ám rá kellett jönnünk, hogy erre legalább egy teljes napot rá kell szánni. Így ez most kimaradt, de részben e miatt, részben pedig a fantasztikus ebéd miatt még biztos visszatérünk ide!


2005. szeptember 14.
Jubileumi országgyűlés
Az 1705-ös szécsényi országgyűlés 300. évfordulóján az Országgyűlés kihelyezett emlékülést és koszorúzási ünnepséget tarott. A Vitézlő Oskola tagjai Polgár Péterékkel közösen adták a rendezvény díszőrségét, majd a megemlékezést egy Rákóczi-korát idéző haditorna bemutatóval zárták.


2005. szeptember-december
Bevetés Klub
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezetével közösen 2005 szeptemberétől Bevetés Klubbot indítottunk a középiskolás korosztály számára, mely decemberig tartott. Célul tűztük ki a 12-18 éves korosztály számára honvédelemmel kapcsolatos ismeretek közvetítését, valamint igyekeztünk felkelteni az érdeklődésüket a téma iránt. Közvetlen tapasztalatszerzést és megmérettetési lehetőségeket biztosítuttunk a résztvevők számára, ezáltal népszerűsítve a katonai hivatást. A fiatalok egyaránt bepillantást nyerhettek a régmúlt idők vitézi életébe és a modern katonaságba egyaránt. Lövészeten, íjászaton, vívóoktatáson vehettek részt, elméleti képzést kaptak és edzőtáborban fejleszthették magukat. A Klub megvalósulását a Honvédelmi Minisztérium támogatása tette lehetővé. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Klub folytatását tervezzük.


Edzéseink
Ez évben is folyamatosan zajlottak az edzések, mind vívás, mind íjászat terén. A sport kardvívást Fekete György diplomás vívómester, volt olimpiai kerettag oktatja, e mellett Berecz Mátyás segédedzőként tradícionális szablyavívás tanításával is foglalkozik. December hónaptól Bíró Ádám a hosszúkard forgatásával, illetve különböző középkori technikákkal ismerteti meg az Oskola tagjait. Vívóedzéseket heti 4 alkalommal (2x szablya-kezdő, 1x szablya-haladó, 1x hosszúkard-kezdő) tartunk, melyeken 15-20 fő vesz részt rendszeresen. Az íjászedzések heti 2 alkalommal zajlanak, kedden és szerdán 16-20 óráig. Ezeken 30-35 fő vesz részt rendszeresen. Elért eredményeik, az oklevelek, érmek és a polcon sorakozó serlegek a bizonyíték rátermettségükre.


Eredmények
Idén terepíjász és 3d-s versenyeken szerepeltünk Budapesten, Egerben, Tiszafüreden, Miskolc-Görömbölyön, Tiszaújvárosban, Sárospatakon és a szlovákiai Szepesváralján. A szakosztály legeredményesebb versenyzője, Antal Petrik. A még csak 9 éves fiú hét versenyen indult, melyeken 4 arany-, és 3 ezüstérmet gyűjtött. Korosztályában kiemelkedő, de jól halad Teleki Gergő és Vámos Erik is. A lányoknál (14 éves korig bezárólag) a legjobbnak Szecsődi Bianka (3 elsőség), Vámos Viktória (3 ezüst-, 1 bronzérem) és Veres Gabriella (1 ezüst-, 2 bronzmedália) tekinthető, azonban szépen fejlődik Telek Edina és Telek Lilla is. Jövőre már ők is pontszerzők lehetnek. Az ifjúsági korú fiúknál található a legerősebb mezőny a csapaton belül. Jó néhány tehetség bontogatja a szárnyait, akik még csupán 15 évesek. Barta Balázs 3 ezüst-, és 2 bronz-, Nagy Ádám 1 arany-, Zsolczai Dávid 2 ezüst-, Telek Bence pedig 2 bronzérmet tudhat magáénak.

A felnőtt nőkkel kapcsolatban megtudjuk, hogy ebben a kategóriában kevés versenyzője van a klubnak, a Szőllősi Gyöngyi által kiérdemelt aranyérem éppen ezért különösen dicséretes. A férfiaknál más a helyzet. Itt a legnépesebb a mezőny országosan is. Oláh Tibor példát mutatva 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet kapott ebben az évben, míg Gyetvai Zsolt 1 ezüstérmére lehet büszke. Megemlítendő továbbá Berecz Mátyás, Gyulai Péter és a szenioroknál versenyző Veres Gábor neve is.


Vissza

Az idei főműsorunk Balassi Bálint életének három kevéssé ismert eseményét mutatja be humoros formában, egy új, másik arcát mutatva be a híres katonának és költőnek. Mindhárom kis történet valós tényeken nyugszik, ám csak nyagyon kevesen hallottak ezekről. Balassi születésének és egyben halálának évfordulója tökéletes alkalmat kínált a bemutatóra.

Ötödik alkalommal rendeztük meg a Dobó István Vármúzeummal a Katonai Hagyományőrző Csoportok Országos Találkozóját a Végvári Vígasságok alkalmából. A nemes vetélkedésen ez évben a második helyet sikerült kiharcolnunk, holtversenyben a Debreczeni Dósa Bandérium katonáival. A verseny után a résztvevő csapatok vezetőivel leültünk megvitatni az ötletünket az "Egri Hétpróbát" illetően egy kupa bor mellé. A beszélgetés igen eredményes volt, minek hatása közel az összes magyar haditorna csapatra kihatott. Megvolt a közös cél, az elhatározás és a terv. Virtus Militaris néven alakulóban van egy tömörülés, melynek a magyarországi középkoros és török kori harcoló alakulatok képezik majdan a tagságát.

Idén három alkalommal szerepeltünk külföldön. Elsőként egy egyházi zarándoklaton vettünk részt az ausztriai Mariazell-ben, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség delegációjában. A nyáron pedig Németországba, Störnstein-be kaptunk meghívást egy több ezer főt felvonultató katonai hagyományőrző találkozóra. Október elején csapatunk az utolsó magyar király boldoggá avatási szertartásán, Rómában is képviseltette magát, őszentsége II. János Pál pápa jelenlétében adva díszőrséget.

Vissza

Az évad elején sor került az átalakításokra. Közgyűlés fogadta el az új alapszabályt, megválasztották az egyesület elnökét és vezetőségét. Teljeskörű tagrevízió és leltár készült számítógépes nyilvántartással. A katonai és kulturális hagyományőrzés mellett további célunk lett a kapcsolódó sportágak (kardvívás, sportíjászat) felkarolása.

A közgyűlés után, még március végén indult útjára egyik vezetőségi tagunk, Gere Zoltán - aki csatlakozva barátainkhoz, a Bakonyi Poroszkáló Túraklub tagjaihoz - lóháton vágott neki a Isztambulnak a Rákóczi évforduló alkalmából. Csepin Péter vezetésével közel 3500 km-t megtéve június elején értek vissza Magyarországra.

A Dobó István Vármúzeum élményparkosítása során Díszőrséget állítottak fel, melynek jelentős hányadát az Oskola vitézei biztosították. A nyári hónapok során őrködő katonákat turisták ezrei csodálták meg, sokszor szobroknak nézve a vitézeket. A kedvező fogadtatás miatt 2004-re még ki is bővítették a szolgálati időt egy teljes hónappal.

A rendszeres fellépésekre megint sor került az egri Kis Dobó-téren, varázslatos időutazásra invitálva az összesereglő közönséget. A Végvári Vigasságokra új produkcióval készültünk a Nánai Solymos Vitézekkel karöltve. A Historia Agriensis forgatókönyvét Csabai András kivételes tehetségű szövegíró készítette és nagy sikerrel adtuk elő a Vígasságokon és más rendezvényeken is. A Katonai Hagyományőrző Csoportok Országos Találkozóján és Versenyén csapatunk kemény küzdelemben újra kivívta az első helyezést.

A Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára megemlékezendő, a Szent László Lovagrenddel közösen vittünk színre egy jelenetet a kurucok és labancok harcainak világába kalauzolva a nézőket.

Vissza

Az Egervári Vitézlő Oskola az 1552-es várvédelem 450. évfordulójának tiszteletére egy ostromjátékot adott elő. Az előadások öt alkalommal, a Végvári Vigasságok első négy napján, július 20. és 23-a között, az ötödik előadás október 17-én, a győzelem napján került műsorra. A 25-30 perces és több mint 70 szereplőt felvonultató előadások a gótikus palota udvarán zajlottak.

A sok tekintetben egyedülálló és újszerű produkció Gárdonyi Géza "Egri csillagok" című regényének az egri vár ostromáról szóló rész motívumaira épült. Az előadás dramatizált szöveges- és csata- (haditorna) jelenetekből épült fel. A forgatókönyv megírására, valamint a rendező-koreográfusi munkára Várhelyi Dénest a Gárdonyi Géza Színház színművészét kértük fel. A jeleneteket Tinódi Lantos Sebestyén szerepében Lázár Attila színművész vezette be és fűzte össze egy történetté, korhű szövegekkel. Dobót Kelemen Csaba, Sárközit pedig Horváth Ferenc alakította. Rajtuk kívül a műsor alapvetően amatőr szereplőkre épült, akik az Egervári Vitézlő Oskola és más katonai hagyományőrző csapatok, illetve helyi önkéntesek közül kerültek ki. Az ostromjáték női szereplőivel az egri nők helytállásának állítottunk emléket. Életszerű gyalogos összecsapások jelentek meg a színen, a látványt pirotechnikai elemek (működő ágyúk, robbanások, nyílzápor, tüzes kerék) emelték.

A közel 5 millió forint költségvetésű produkció anyagi hátterét az egyesület saját pénzforrásain kívül a Gazdasági Minisztérium, a megyei és a városi önkormányzat, az Eger - Philip Morris Alapítvány, a Bosch Rexroth Kft. és az Eger Vára Barátainak Köre támogatásával teremtettük meg.

Az egri Kis Dobó-téren júliustól egészen augusztus végéig csütörtökönként zajlottak rendszeres fellépéseink. A bemutatón egy magyar-török párviadalt láthatott a közönség. Az ilyenfajta események még a békés időszakokban is gyakoriak voltak a végvidéken, annak ellenére, hogy az akkori hatóságok egyik oldalon sem nézték jó szemmel az efféle békeszegést.

A Végvári Vigasságok során a második helyezést szerezték meg vitézeink kemény küzdelemben - egyetlen ponttal maradva le a Debreczeni Arany-keresztes Lovagok rátermett csapata mögött. További jelentős eredmény, hogy az egyesület három alkalommal vendégszerepelt külföldi rendezvényeken (Révkomárom, Fülek, Dobóruszka).

A szemet gyönyörködtetően növekvő taglétszám, az évi közel száz műsort elérő fellépések jelezték, hogy reformokra van szükség. Komoly szakmai munka vette kezdetét és ennek eredményeként az év végére már körvonalazódott az új szervezeti forma.

Vissza

A Vitézlő Oskolát 2001. január 1-ével magas színvonalú munkájának elismeréseként tagjává választotta a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség. Nagy büszkeség ez számunkra, mivel azóta is mi vagyunk az egyetlen tagja a Szövetségnek, amelyik nem jelentkezés, hanem meghívás alapján lett tag. Az egyesület tevékenységi körét is bővítette. Többek között megrendezett egy nemzetközi haditorna versenyt, melyre a Végvári Vigasságok keretein belül 2001. július 21-22-én került sor. Ezen - igaz nagyon szoros versenyben - sikerült megszerezniük az első helyezést. Ezt 2001. július 28-29-én az Országos Történelmi Íjásztalálkozó követte, szintén a Végvári Vígasságok rendezvénysorozatához kapcsolódva.

Vissza

A Végvári Vigasságokon első alkalommal megrendezett Katonai Hagyományőrző Csoportok Országos Versenyén csapatunk a második helyen végzett. Ebben az évben arattuk az első igazi országos sikert az 1848-49-es forradalom katonai eseményeinek emléket állító pákozdi országos seregszemlén. Az itt tartott bemutató után hívott minket tagjai sorába a Huszárszövetség.

Vissza

A XIV. Diósgyőri Országos Haditorna Versenyen az egyesület harmadik helyezést ért el, bemutatóival pedig sikeresen szerepelt a Vármúzeum rendezéseben zajlott Végvári Vigasságokon, valamint Szilvásváradon a Nemzeti Lovasnapokon. Az évad végén, szeptember hó 26-án, az egri Minorita templomban került sor a csapatzászló felszentelésére.

Vissza

Jelentős megtiszteltetés érte a csapatot, mikor felkérték az Egri Csillagok musical harci jeleneteinek előadására. A Nyári Játékok alkalmával a Lyceum udvarán zajlottak a bemutatók, melyen a fiatalok bizonyították tudásukat és rátermettségüket. Július 25-26-án a Dobó István Vármúzeummal közös rendezésben bonyolították le a III. Történelmi Íjászversenyt az egri várban. Az ősz során az egyesület szervezetileg is összekapcsolódott a Vármúzeummal, melynek eredményeként az Oskola, mint az Eger Vára Barátainak Köre ifjúsági tagozataként működik.

Vissza

A szükséges előkészületek után, január 6-án tartották meg első közgyűlésüket. A jelenlevők Megállapodtak abban, hogy a már több hónapja baráti társaságként együtt íjászkodó, közös érdeklődési körű sportemberek tevékenységük színvonalasabb, eredményesebb és hasznosabb folytatása végett megfelelő jogi hátteret alakítsanak ki. Elfogadták a szervezet alapszabályát, megválasztották a tisztségviselőket, majd megkezdték az alapok megteremtését.

Vissza

Ebben az esztendőben rendezte meg a Dobó István Vármúzeum első alkalommal a Végvári Vigasságokat. Ekkor még csak egy hétvégére korlátozódott, de a látottak megmozgatták néhány fiatal fantáziáját. A lelkesedésük nem lanyhult, és őszre már csapatba szerveződve néztek farkasszemet a távoli jövővel alapítótagjaink. Az Egervári Vitézlő Oskola1  nevet választottak maguknak.

Vissza


1 A név történetileg teljesen hiteles, a korabeli források sokszor említik. Az ok, hogy ma mégis Egri Vitézlő Oskola a nevünk, hogy a Dunántúlon van egy Egervár nevű település, és szerettük volna elkerülni a félreértéseket.